Zatímco příležitostný kousek cukroví vašemu batoleti neublíží, pravidelná konzumace může být škodlivá. Mnoho druhů cukroví také představuje nebezpečí udušení a měli byste se jim zcela vyhnout. Jakmile víte více o cukroví a bezpečnosti, můžete zjistit, jaké typy, pokud vůbec nějaké, můžete nabídnout svému batoleti.

Bonbóóóón! NE!

Hlavní nevýhodou pravidelného podávání sladkostí (cukroví) vašemu batoleti je vysoký obsah cukru u většiny z nich. Podle údajů Zdraví pro dítě mají potraviny s vysokým obsahem cukru, například cukrovinky, obvykle také vysoký obsah kalorií, což může vést k nezdravému nárůstu hmotnosti v krátkém období. Sladkosti také obsahují málo, pokud vůbec nějakou výživu. Strava s vysokým obsahem cukru může také zvýšit riziko vzniku zubního kazu. Mnoho značek cukrovinek nabízí také výrobky bez cukru, které jsou sice trochu zdravější než jejich cukrové protějšky, ale nejsou proto bezpečnější.

Riziko udušení

Riziko udušení způsobuje, že vaše batolata neumí některé druhy bonbónů a cukrovinek konzumovat, a co si budeme povídat, dávají si jich do pusy hned několik najednou. Jakákoliv tvrdá cukrovinka může ublížit. Podle dětské ho centra a kliniky byste neměli dávat vašemu dítěti tvrdé bonbóny, dokud nedosáhne věku čtyř let. Želé je další typ cukroví, které představuje nebezpečí udušení. Gumídci nebo karamelky jsou také nebezpečné, protože mohou snadno proklouznout do krku a způsobit udušení.

Vaše dítě by mělo být staré nejméně 6 měsíců, když začne konzumovat pevnou stravu, ledaže by vám lékař doporučil začít dříve.

Varianty

Měkké bonbóny jsou nejbezpečnější variantou, pokud jde o sladkosti pro vaše batole. Čokoládu třeba můžete nakrájet na malé kousky a pusinky se zase rozpouští v ústech. Poháry, čokoládové tyčinky jsou dalšími možnostmi, které se nepovažují za rizika, pokud jsou nabízena v malém množství.

Sladká alternativa

Jakmile vaše batole ochutná cukrovinky, může být obtížné přimět ho, aby si vybral zdravější varianty. Batolata přirozeně potraviny, které chutnají sladce. Dejte svému dítěti malé kousky čerstvého ovoce, které namočte v roztavené tmavé čokoládě, aby se zvýšila výživná hodnota. Zároveň tím batoleti dáte sladkou chuť, po které touží. Drobné sušenky s čokoládovými lupínky jsou další možností, které představují menší nebezpečí udušení než určité druhy bonbónů.

Zapojte je

Pro někoho to může znít to děsivě. Vařit s batoletem je už tak dost náročné a ještě ho nechat pomáhat? Ano. Pro dítě je to legrační, ale i vzdělávací forma zábavy. Nechte jej míchat, válet, tvořit z těsta. Jen dejte pozor, aby těsto nekonzumovalo. Pozorujte, jak se dítě realizuje.

JABLKA – NEJDŮLEŽITĚJŠÍ SUROVINA VÁNOČNÍHO CUKROVÍ PRO DĚTI

Tři čtvrtě kila jablek, čtvrt kila mandlí a čtvrt kila rozinek namočených do vody smíchejte s 50 gramy medu a zhruba dvěma lžičkami perníkového koření, s jedním vinným kamenem a jednou lžící karobu.

Těsto zpracujte a natlačte do chlebové formy. Přestože to bude vypadat, že jste zapomněla přidat vodu nebo mléko, není to tak. Po hodinovém pečení na 180 stupňů se přesvědčíte sama.