Hyperurikémie je onemocnění, jehož největší hrozbou je často absence příznaků. Většina postižených osob tudíž o svém problému vůbec neví a na onemocnění přijde až ve chvíli, kdy v jeho důsledku začne docházet k dalším zdravotním problémům. Co tedy hyperurikémie vlastně je?

 

Hyperurikémie je zvýšená koncentrace kyseliny močové v krvi. Jedná se o stav, kdy hladina kyseliny močové překročí normu, a to buď v důsledku její zvýšené produkce, nebo sníženého vylučování a následně zvýšení její koncentrace v krvi. V některých případech se dokonce obě příčiny vyskytují současně.

Toto onemocnění je podle odborníků v populaci velmi rozšířené a počet pacientů se stále zvyšuje. Pokud se hyperurikémie včas neléčí, můžou se v jejím důsledku u pacientů objevit další vážné zdravotní problémy. Nejznámější chorobou, která s přebytkem kyseliny močové v krvi souvisí, je dna, známá také jako nemoc králů. Tato nemoc trápí 1–2 % populace, a je způsobena dlouhodobým ukládáním solí z kyseliny močové do kloubů a dalších tkání.

„Vysoká hladina kyseliny močové bývá pravidelně pozorována u pacientů s dalšími významnými riziky kardiovaskulárních onemocnění jako je arteriání hypertenze nebo cukrovka druhého typu. Představuje další ukazatel zvýšeného rizika cévních příhod zejména u žen. Každému proto můžeme doporučit zdravý životní styl, který kromě snížení hladiny kyseliny močové přináší i řadu dalších zdravotních benefitů,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.

 

Co je kyselina močová a jak dochází k jejímu přebytku?

Kyselina močová spolu se svými solemi jsou finálním produktem metabolismu purinů nejen u lidí, ale i dalších živočichů. Její hromadění v těle je způsobeno tím, že lidé nemají na rozdíl od ostatních živočichů urikázu, což je enzym, který kyselinu močovou dále rozkládá.

Hyperurikémie, tedy zvýšená hladina kyseliny močové v krvi, je nejčastěji způsobena sníženým vylučováním kyseliny prostřednictví ledvin, nebo zvýšeným příjmem purinů v jídle. Častým problémem způsobujícím hyperurikémii je nadměrná konzumace červeného masa, mořských ryb, vnitřností nebo alkoholu. Zejména jde o pivo a destiláty. Na vině může být ale i snížená funkce štítné žlázy, lupénka, některá zhoubná onemocnění nebo metabolické poruchy.

Základem léčby hyperurikémie je změna jídelníčku, ze kterého jsou vyloučeny právě potraviny s vysokým obsahem purinů (maso, mořské ryby atd.). Vhodná není ani konzumace potravin obsahujících fruktózu, jako jsou sladkosti či slazené nápoje. A nakonec musí pacient vyloučit i alkohol, především pivo a destiláty.

Velmi důležité je dbát na prevenci, pravidelně navštěvovat svého lékaře a v případě zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi si nechat lékařem doporučit, jak ve vašem konkrétním případě postupovat.