Slunce nevidět, pořádný sníh nikde… Letošní zima nezima je prostě „šedivá“, dlouhá a pro mnohé únavná. Co dělat, když přesto chcete fungovat a cítit se skvěle? Je to jednoduché: dodejte tělu to, co potřebuje – naservírujte mu české superpotraviny!

Když se mluví o superpotravinách, všichni si hned vybaví chia semínka, quinou, chlorellu… Pro tělo jsou to skutečně hodnotné dobroty, ale podobných máme spoustu i v českém provedení. Jen se zkuste zeptat svých babiček, co se u nich jedlo (nejen) během zimy. A pak si přečtěte následující řádky. Budete překvapení tím, co všechno v obyčejných českých dobrotách můžete najít!

Lněné, slunečnicové a konopné semínko

Když je drcená přisypete do salátu, zamícháte do pečení nebo je použijete jako základ raw dezertů, vaše tělo vám poděkuje. Rázem bude bohatší o nenasycené mastné kyseliny omega 3, ale také dostane hodně vlákniny a látek, kterým se říká lignany (ty působí jako antioxidanty, takže mohou pomáhat při léčbě onkologických pacientů). Slunečnicová semínka pak také zvyšují hladinu serotoninu, působí proti migrénám, astmatu a kardiovaskulárním chorobám. Všechna semínka ale musíte drtit, mixovat nebo opravdu hodně dobře rozkousat, protože jinak projdou střevy prakticky nevyužitá. Řešením je nechat je také namočit a naklíčit, protože klíčky, to jsou další superpotraviny (jak se dočtete dále).

Vlašské ořechy

Patří mezi vůbec nejstarší superpotraviny na světě. A plným právem. Jsou to opravdu silné antioxidanty, navíc nabité omega 3 mastnými kyselinami, vitamínem B, hořčíkem a zinkem, takže se postarají i o dobrou kondici celé vaší nervové soustavy (můžete je brát i jako prevenci proti depresivní zimní náladě!). K tomu snižují cholesterol a pečují o zdraví vašeho srdce. A když už jich budete mít „plné zuby“, můžete je střídat s dalšími českými ořechy, lískovými. I ty jsou skvělým celoročním obohacením jídelníčku a nabídnou vám podobnou paletu prospěšných látek.

Borůvky

Jejich exotické kamarádky – acai a kustovnice čínská neboli goji – jsou teď velkým hitem, ale borůvky nabité vitaminem C a železem, které nám navíc pomáhají bojovat se záněty močového ústrojí, jim mohou směle konkurovat. Obsahují také spoustu vlákniny, takže je oceníte opět u hubnutí, chrání tělo před infekcemi, pomohou vám ke zdravým očím… A i když je teď neseženete čerstvé, zkuste mražené přidat do ranního smoothie nebo si je rozmačkat s bílým jogurtem s trochou agáve sirupu. Prostřídat je pak můžete s ostružinami, máte-li nějaké kouzelné zásoby. A hlavně pak v létě nezapomeňte sbírat čerstvé a užívat je plnými hrstmi.

Šípky

Máte nasušeno? Skvělé! Šípky jsou zásobárnou vitaminu C, takže dokážou nakopnout unavený organismus i nastartovat imunitu. Připravujte si čaj, co to jde, ale nikdy ho nezalévejte vařící vodou. Ta – jak známo – ničí vitamin C, o který v případě šípků jde především!

Kysané zelí

Nejlepší je domácí, nepasterizované, protože právě to je plné trávicích enzymů, vitaminu C, vlákniny a probiotických bakterií (takže teď po novém roce vám pomůže i s trávicími problémy, pálením žáhy nebo „pomalým střevem“, jestli jste to o svátcích zase se vším přeháněli).

Klíčky

Zelený ječmen, ale také řeřicha a jiné klíčky a výhonky jsou nabité enzymy, chlorofylem, vitaminy, minerálními látkami, příznivě ovlivňují zažívání. Skvělé je, že vám doma vyklíčí pomalu za pár hodin a nic moc zvláštního k tomu nepotřebujete. Koupit můžete i speciální sady na klíčení, to ano, ale je to vcelku vzato zbytečná investice. Pamatujete na dětství? Stačí tácek, trocha vaty, navlhčit, rozsypat semínka, a můžete pozorovat, jak vám to brzy všechno klíčí. Přidávejte pak klíčky do salátů, sypejte jimi namazaný chleba a vychutnávejte si při tom mimo jiné pocit, že přispíváte ke své detoxikaci.