Proti přejídání existuje jen jeden recept: Pevná vůle a dostatek aktivit třeba na čerstvém vzduchu. Berte svátky jako příležitost něco zažít – a ne jen jako svátky lenosti! K tomu přidejte zdravější jídelníček a máte vyhráno.

Těžkému pocitu po štědrovečerní večeři můžete předejít menším množstvím tuku, který je obsažen v řízku nebo smaženém kaprovi a bramborovém salátu připraveném s majonézou. Nevhodná je rovněž i samotná kombinace a kolikrát i velké množství. Proto je důležité pohlídat si porci na talíři, bramborový salát připravit s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, když je nutné mít smažené řízky nebo rybu, pak je nechat na ubrousku, který odsaje přebytečný tuk nebo je ponořit do horké vody, do které se tuk uvolní,“ radí nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová. Při smažení si také hlídejte, aby se tuk ani strouhanka nepřepalovaly v oleji. Svému trávení můžete ulevit i díky vhodně zvolenému koření. K tomu nejznámějšímu, které posiluje trávicí trakt, patří kmín. Jeho využití v kuchyni je široké. Přidává se k vařeným bramborám nebo do bramboračky, či na pečené maso. „Proti plynatosti účinně bojuje například bazalka, která je výborná v kombinaci s rajčaty a mozzarelou. Na podporu a zlepšení trávení je vhodný i kopr nebo majoránka. Každá bylinka má své účinné látky, a aby fungovaly co nejlépe, je vhodné je navzájem kombinovat a střídat,“ vysvětluje odbornice.

Zkuste to tentokrát jinak

Vánoce opravdu nemusí být symbolem stresu, přejídání a bolavého žaludku. Inspirovat se můžete v čemkoli, od pečení zdravějších variant cukroví po dietnější vánoční menu. Ukázku pro vás máme a doufáme, že vám bude chutnat. „Každá rodina má svůj osvědčený recept na bramborový salát. Když ale vynecháte vejce, salám a tučnou majonézu nahradíte bílým jogurtem, klesne celková energetická hodnota pokrmu skoro trojnásobně,“ tvrdí odbornice. Jinou náhradou může být například sojanéza nebo tofunéza, u nichž je výhodou nižší obsah tuku a obohacení o vlákninu nebo vitaminy.

Tipy pro vás

Bramborový salát

Ingredience: 150 g brambor, 20 g mrkve, 20 g celeru, 20 g petržele, 20 g sterilovaného hrášku, 20 g sterilovaných okurek, 10 g cibule, půlku vajíčka, 20 g salámu junior, 10 g plnotučné hořčice, 30 g majonézy

Celková energetická hodnota na 1 porci: 2086 KJ

Bramborový salát s bílým jogurtem

Ingredience: 150 g brambor, 20 g mrkve, 20 g celeru, 20 g petržele, 20 g sterilovaného hrášku, 20 g sterilovaných okurek, 10 g cibule, 30 g nízkotučného bílého jogurtu, sůl, pepř

Celková energetická hodnota na 1 porci: 795 KJ

150 g Pečené kapra (876 kJ) vs. 150 g kapra smaženého v trojobalu (1283 kJ)

I cukroví můžete upéct zdravě

Klasické cukroví je často klasickou kalorickou bombou. Jsou ale možnosti, jak lze jeho nutriční hodnoty trochu vylepšit. Jednou z možností je nahradit polovinu běžné pšeničné mouky moukou celozrnnou (např. špaldovou), čímž se zvýší množství vlákniny a minerálních látek. „Mnoho druhů cukroví obsahuje také hodně cukru. V receptu je vždy možné ho trochu ubrat. Klasické cukroví doporučuji nahradit cukrovím, které je připraveno z ovesných nebo jiných vloček či sušeného ovoce,“ radí Bartolomějová. Namísto cukru můžete sladit medem, sirupem z agáve nebo stévií. „Konzumaci cukroví holdujte raději dopoledne, pokud nechcete, aby se vám veškeré kalorie z nich ukládaly do tukových zásob,“ říká odbornice.

Vanilkové rohlíčky slazené stévií

3 kapky sladidla = cca 0,11 ml (odpovídá sladivostí jedné lžičce cukru)/ 1 tableta SteviGuard = 1 kostka cukru

Ingredience: 210 g hladké mouky, 12 kapek tekutého sladidla stévie nebo 4 tablety SteviGuard, 40 g mletých vlašských ořechů, 110 g másla, 1 žloutek

Na obalení: 40 g vanilkového cukru light (fruktóza-ovocný cukr s vanilkou)

Energetická hodnota: 7806 KJ