Těšíte se na Velikonoce, ale stejně jako v období Vánoc řešíte, jak neporušit dietu? Právě pro vás je určený tento článek. Najdete v něm tipy, jak odlehčit velikonoční menu a nepřijít o tu báječnou chuť a vůni Velikonoc.
A začneme hned tím nejdůležitějším – velikonoční nádivkou. Trik je v tom, že v tomto tradičním velikonočním pokrmu navýšíte podíl bílkovin na úkor tuků a nezdravých sacharidů – jídlo pak bude sytější a zdravější. Zdravější verzi velikonoční nádivky připravíte takto:
Připravte si:
4 rohlíky
200 ml mléka
4 vejce
vařené/pečené kuřecí maso NEBO šunku s velkým podílem masa
1 větší mrkev
kopřivy nebo čerstvý špenát
150 g bílého jogurtu
česnek
máslo
pepř, sůl, muškátový oříšek, práše do pečiva
Rohlíky nakrájené na kostičky zalijte mlékem. Přebytečné mléko z rohlíků vyždímejte, poté přidejte maso (cca 300g), nastrouhanou mrkev a kopřivy nebo špenát a prášek do pečiva. Důkladně promíchejte. V jiné misce ušlehejte žloutky s česnekem, trochou muškátového oříšku a jogurtem a přidejte k rohlíkové směsi. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte k rohlíkové směsi. Podle chuti osolte a opepřete. Směs rozprostřete do pekáče a navrch dejte kousek másla. Pečte na 180 stupňů zhruba tři čtvrtě hodiny.
Vejce, vejce, vejce… Do polévky s nimi!
Pokud máte v domácnosti zastoupené mužské pohlaví, určitě budete hned v poledne řešit, co s tolika vykoledovanými vejci. Pomazánky na sto způsobů už se přejedly, co ještě se dá s vařenými vejci dělat? Možná se budete divit, ale takové vařené vejce zpestří každou polévku. Třeba právě hned tu velikonoční.
Připravte si:
3 brambory
1 mrkev
1 cibuli či pórek
půl kedlubny
3 vařená vejce
1 l vývaru
máslo, kmín, sůl, pepř, pažitka
Zeleninu nakrájejte na kostičky a orestujte na másle dozlatova. Pak zalijte vývarem, okořeňte a vařte do změknutí. Nakonec přidejte nakrájená vejce.
Jehněčí nebo králík
Po polévce má přijít na stůl to hlavní – tradičně to bývá jehněčí nebo králík – obě masa jsou málo tučné, tedy dietní. My si připravíme první z nich.
Připravte si:
1 kg jehněčí plece
česnek
listový špenát
kvalitní šunku s vysokým podílem masa
olivový olej, sůl, pepř
Ples očistěte a odkrájejte tuk. Rozkrojte ji, aby se z ní posléze dala tvarovat roláda. potřete olivovým olejem, solí, pepřem a česnekem. Na tuto marinádu dejte plátky šunky a špenát. Zarolujte a svažte. Pečte na 150 stupňů 2 a půl až 3 hodiny, občas obracejte a podlévejte vodou. Tahle mňamka je výborná s bramborovou kaší.
![](https://www.inteligentni-zena.cz/wp-content/uploads/2017/02/Inteligentní-žena-radí.jpg)
Místo šunky použijte mozzarelu. Jídlo bude ještě dietnější!
Beránková bomba. Ovšem ne kalorická
Na žádném velikonočním stole nesmí chybět beránek. Jeho tradiční piškotová verze je ale tak trochu kalorickou bombou, a tak si letos udělejte raději beránka podle našeho receptu. Je tvarohový, zdravý a výborný!
Připravte si:
125 g celozrnné mouky
125 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
250 g tvarohu
200 g másla
150 g medu
30 g mletých ořechů,
rozinky namočené v rumu
citronovou kůru
2 vejce
Kvalitní čokoláda (na polevu)
Mouky prosejte a smíchejte s kypřícím práškem a ořechy. Přidejte tvaroh, rozpuštěné máslo, med, vejce, rozinky a kůru z citronu. Těsto promíchejte a nalijte do formy. Pečte na 180 stupňů asi 35 minut. Hotového beránka polijte kvalitní čokoládovou polevou. Mňam!
![](https://www.inteligentni-zena.cz/wp-content/uploads/2017/02/Inteligentní-žena-říká.jpg)
V kurzu je letos také mrkvový beránek. V tomto receptu je použita mouka špaldová a celozrnná a na zjemnění právě mrkev a jogurt.