Semínka jsou hotovou přírodní lékárnou. Obsahují velké množství vlákniny, která je prevencí i léčbou zácpy a přirozeně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vláknina hraje roli i v prevenci vážných onemocnění, zejména kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny tlustého střeva, protože střevo dokáže čistit. Omega-3 mastné kyseliny, kterých jsou semínka plná, zase podporují správnou činnost mozku a působí protizánětlivě.

Antioxidanty v semínkách bojují proti stárnutí, srdečním onemocněním i rakovině. A konečně jsou díky výše zmíněné vláknině i pomocníkem při redukci váhy. Vláknina je pro naše tělo nestravitelná, ale zároveň výrazně zasytí. Semínka mají také vysoký obsah bílkovin, okolo 20 až 30 procent, takže jsou velmi vhodná nejen pro vegetariány a vegany, ale obecně pro všechny, kteří nejsou vyslovenými „masožravci“.

Kromě toho, že jsou semínka chutná a jídlo ozvláštní, jsou ještě navíc nadopovaná vitaminy, zejména skupiny A, B a C, a minerály hořčíkem, železem, draslíkem, vápníkem a zinkem.   Nabijí vás energií a dobrou náladou. U semínek také nemusíte příliš bedlivě hlídat dobu spotřeby. Uložte je na suché, tmavé a ideálně chladnější místo, dobře je zabalte a vydrží vám opravdu dlouho. A jak je konzumovat? Sypte si je na domácí pečivo, ochucujte jimi polévky, saláty, ale i jogurty a kaše.

Zázračná chia semínka

Hitem posledních let je jednoznačně konzumace semínek chia. Kromě mnoha pozitivních účinků má ale i svá rizika. Ke kladům patří jednoznačně vysoký obsah vlákniny, omega-3 mastných kyselin, vápníku (pětkrát víc než mléko), železa, draslíku, fosforu, zinku i magnesia.  Vhodné jsou pro diabetiky, kterým pomáhají udržet hladinu krevního cukru. Milují je i sportovci, kterým zlepšují výkon a dodávají energii.

A na co si dát při jejich konzumaci pozor? Mnoho lidí může mít na chia semínka alergii, začínejte s nimi tedy zvolna a sleduje reakce svého těla. Semínka mohou také snižovat tlak, takže pokud už nízký tlak máte, konzumujte je opatrně. Na řadu lidí působí podobně povzbudivě jako káva nebo zelený čaj, dejte si pozor na množství a denní hodinou, kdy je jíte. Pozor i na kvalitu semínek, nesmějí zapáchat, značilo by to, že jsou žluklá. V nedávném testu byly právě v chia semínkách dodavatele z Jindřichova Hradce nalezeny jedovaté látky fipronil a mykotoxin. Vsaďte proto raději na osvědčené velké dodavatele, jako je například Alnatura nebo DM drogerie – tito výrobci se v nezávislém testu internetového pořadu A dost! umístili na předních příčkách.

Pro snadný porod

Lněná semínka jsou doporučována rodičkám před porodem, měla by pomáhat hladšímu průběhu porodu – zvyšují množství vazkého hlenu v porodních cestách a miminko pak snáze „vyklouzne“.  Užívání ve třetím trimestru také mírně snižuje riziko předčasného porodu. Ocení ho ale i ostatní, kterým záleží na zdraví. Kromě všech obvyklých příznivých látek obsažených v semínkách je v těch lněných navíc ještě lněný olej, který pomáhá při kožních obtížích. Jen dejte pozor na formu konzumace. Když si budete jídla a polévky sypat celým semínkem, projde organismem beze změn a pozitivních účinků. Aby semínka tělo strávilo a využilo, musíte je umlít nebo rozdrtit.

Hrst semínek denně pro zdraví

I ostatní semínka ale mají co nabídnout. To dýňové je známé jako nejlepší přírodní zdroj zinku, působí příznivě na prostatu, má protirakovinné účinky a je mírným přírodním antidepresivem. Konopné semínko obsahuje vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu, která působí velmi dobře na pokožku. Je vhodné při zvýšené psychické a fyzické zátěži. Podle některých zdrojů dokonce zlepšuje stav pacientů s Parkinsonovou chorobou. Slunečnicové semínko vyniká vysokým obsahem vitaminu E, selenu a draslíku. Pomáhá při anémii, kožních problémech, stresu a depresi i problémech se srdcem.

Proto bychom měli semínka zařadit do svého jídelníčku. Můžete konzumovat všechny, nebo si prostě vyberte ty, která vám chutnají. Když každý den sníte některá z výše uvedených semínek, věřte, že jejich pozitivní účinky brzy pocítíte.

 

Zdravé sušenkové mlsání

• 150 g gramů slunečnicových semínek

• 150 g ovesných vloček

• 200 gramů sezamových semínek

• 2 bílky

• půl hrnku třtinového cukru nebo medu

Všechny suroviny důkladně propracujte, vytvarujte placičky a pečte dozlatova při 155 stupních, trvá to asi 20 minut.

Pomazánka z lněného semínka

• 100 g sýra ricotta

• 100 g kvalitní šunky

• hrst drceného lněného semínka

• čerstvé bylinky, případně česnek dle chuti

• 1 lžíce extra panenského olivového oleje

• 1 lžíce strouhaného parmazánu

• šťáva z půlky citronu

Ricottu rozmixujte se šunkou, bylinkami, olejem, parmazánem a citronovou šťávou. Přisypte drcené lněné semínko. Podávejte s pečivem, krekry nebo zeleninou.