Puriny se nachází ve velkém množství potravin, které denně jíme, proto je jejich úplné vysazení z jídelníčku v podstatě nemožné. V přijatelném množství však puriny pro naše tělo nepředstavují žádnou hrozbu, zásadní je proto držet balanc. Problém nastává ve chvíli, kdy je příjem purinů vyšší, než kolik je tělo schopno vyloučit. Příjem purinů by tak měl být tedy omezen na  400 mg denně.

 

Dost možná jste se už někdy setkali s člověkem, kterého trápí dna. Ta s hyperurikémií úzce souvisí, v podstatě jde o její důsledek. Dieta je tedy velice podobná, jelikož požadovaným výsledkem v obou případech je snížení kyseliny močové v krvi pacienta. Měla by se dodržovat dieta s nízkým obsahem purinů.

 

„Vysoká hladina kyseliny močové bývá pravidelně pozorována u pacientů s dalšími významnými riziky kardiovaskulárních onemocnění jako je arteriání hypertenze nebo cukrovka druhého typu. Představuje další ukazatel zvýšeného rizika cévních příhod zejména u žen. Každému proto můžeme doporučit zdravý životní styl, který kromě snížení hladiny kyseliny močové přináší i řadu dalších zdravotních benefitů,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.

 

Co je nutné omezit?

Dieta při léčbě hyperurikémie tedy spočívá hlavně v omezení konzumace:

  • masa (především červeného),
  • vnitřností,
  • mořských ryb a plodů.

Dále je třeba omezit potraviny s obsahem fruktózy, mezi které patří:

  • sladkosti,
  • ovocné šťávy,
  • sladké nápoje.

Nutné je pro pacienta s nadbytkem kyseliny močové vyloučit také alkohol. Především je velmi nebezpečné pivo a destiláty.

 

Jaké potraviny jsou pro pacienta vhodné?

Mezi potraviny, které jsou pro pacienty trpící hyperurikémií, patří především:

  • zelenina,
  • ovoce s obsahem vitamínu C,
  • nízkotučné mléčné výrobky,
  • vejce,
  • ořechy,
  • semínka,
  • celozrnné produkty,
  • rostlinné oleje.

Obecně platí, že základem vhodného jídelníčku jsou kvalitní suroviny. Strava musí být vyvážená a zároveň doplňovat bílkoviny, které de těla pacient nepřijme prostřednictvím masa. Důležitý je také příjem vlákniny, správných forem tuků a vitamínů. Právě vitamín C má vlastnosti snižující hladinu kyseliny močové, proto je vhodné zařadit do jídelníčku citrusy. Pokud jde o zeleninu, ideální jsou například okurky, cukety, ředkvičky či polníček.

 

Jen dieta někdy nestačí

Je nutné mít na paměti, že i ta nejstriktnější dieta dokáže omezit hladinu kyseliny močové pouze o 10–15 %. U pacientů z mírně zvýšenou hladinou tedy může dieta stačit, u vážnějších případů ale lékař kombinuje změnu stravy také s farmakologickou léčbou.

Je proto velmi důležité dbát na prevenci, pravidelně navštěvovat svého lékaře, a v případě zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi si nechat lékařem doporučit, jak ve vašem konkrétním případě postupovat.