Jsou jednorázové očistné procedury opravdu tělu ku prospěchu? Jak na detoxikační kúry nahlížejí odborníci? A co doporučují na posílení imunity, se dozvíte v našem dnešním článku.

Detoxikace jako součást zdravého životního stylu

Je dobré vědět, že naše tělo se detoxikuje neustále – samo se zbavuje škodlivých látek zatěžujících zejména játra, ledviny a trávicí systém. Očistnou proceduru tedy lze vnímat jako pomoc tělu v jeho přirozeně nastavených procesech, podporu přirozené detoxikace organismu. Na tu je však třeba myslet každý den.

K tomu, aby se tělo mohlo plynule dostatečně detoxikovat a posilovala se tak i jeho obranyschopnost, občasné očistné kůry nestačí. Pokud chcete svému organismu opravdu dlouhodobě ulevit, zamyslete se nejprve nad svým životním stylem:

  • Máte dostatek pravidelné fyzické aktivity?
  • Z čeho sestává váš jídelníček?
  • Umíte si dopřát dostatečný odpočinek?
  • Do jaké míry se každý den stresujete?
  • Je součástí vašeho života kouření?

Právě zdravá strava a dostatečné množství čisté vody, dostatek pohybu nejlépe na čerstvém vzduchu i odpočinku a vyhýbání se škodlivým látkám umožňuje našemu organismu, aby se základními očistnými a ochrannými procesy dokázal zbavit nežádoucích toxinů sám. Zdravý životní styl a psychická pohoda ruku v ruce s občasným půstem či takzvanými odlehčovacími dny jsou nejlepší cestou k dobrému zdraví.

Smyslem detoxikace organismu je v obecné rovině zbavení organismu toxických a jiných tělo zatěžujících látek. „V užším slova smyslu se používá ve smyslu detoxikace střeva, tedy jakési očistné kůry. Pokud je tato metoda používána racionálně a jsou-li dodržovány zásady správné životosprávy, pak se imunitní systém z dlouhodobého hlediska jistě posiluje,“ vysvětluje MUDr. Silvie Knoppová.

Že základním kamenem obranyschopnosti organismu je právě čisté střevo, není žádné tajemství. „Jednoznačná pravda je, že jednou z podmínek správného fungování imunitního systému je pravidelná stolice, tedy fyziologická funkce střev. Nepředstavujme si ale střevo jako zcela ‚čisté‘, tedy prosté například užitečných bakterií, které jsou jeho nedílnou součástí,“ upřesňuje MUDr. Silvie Knoppová a dodává, že k úpravě zažívání mohou dobře posloužit například probiotika. Nicméně nezbytným krokem k dosažení ideálního stavu je především dodržování zásad správné životosprávy.

Příroda je mocná čarodějka, zázraky však nečekejte

V touze po lepší imunitě mnoho z nás sahá také po nejrůznějších přírodních prostředcích. K nejznámějším patří v našich končinách česnek, rakytník, brusinky, aloe vera a spousta dalších. Některé z nich mají prokazatelný dezinfekční a antioxidační efekt a mohou přispívat k regeneraci organismu. Mnoho z nich je hojně využíváno v čínské, tibetské, ajurvédské medicíně a dalších alternativních směrech a jejich role jistě není zanedbatelná. Nicméně je třeba vnímat je pouze jako podpůrné doplňky základních pilířů zdravé životosprávy. Bez pevných základů zkrátka imunita pracovat dostatečně nemůže.

Tipy ke stravování

Detoxikační jídelníček s využitím produktu Ječmen (pro ranní vitalitu):

  • po probuzení: 1 šejkr natřeseného zeleného nápoje s bílou pěnou, vždy 2. a 3. den přidávat místo části vody i šťávu z červené řepy nebo karotky / mrkve
  • šťáva ze zelí – mírně zředěná – do 1/4 l, pijeme po chvilkách doušky 1/4 l vody
  • polévka z kořenové zeleniny s nudlemi nebo 1/4 l vody nebo zeleninový krém (brokolicový, kedlubnový, pórkový atp.)
  • v 11 hodin: 1 syrová kedlubna na plátky
  • v poledne: ve vyšší hranaté pánvi podusit na másle 1/2 pstruha s kmínem a solí na červené cibuli, k hotovému přidat 1/2 menší brokolice na růžičky a podusit, na suché pánvi opražit několik odkrojených plátků „knedlíku“ polenty (z vařené kukuřice), na talíři posypat petrželí, drcenými dýňovými semeny a obložit tenkými plátky vařené červené řepy, pokropené olivovým olejem a posypané sekaným česnekem (1 stroužek) a koprem, šálek zázvorového čaje (asi 1 cm čerstvého zázvoru nakrájet na tenké proužky a v šálku spařit, event. používat předem nasušené proužky)
  • za hodinu zahájit odpolední pitný režim
  • svačina: kandované ovoce se zázvorem, zázvorové sušenky nebo karobky apod., jindy nakrájené kousky melounu (různých typů, barev a velikosti)
  • večeře: vařená pohanka promíchaná se 3 stroužky česneku (na jednu větší porci stačí 1 – 2) a hrstí promnuté majoránky, posypaná spařenými výhonky kopřiv nebo lístky koriandru a doplněná jednou lžící sojanézy a také zeleninou s mléčným kvašením (typu kysaného zelí), tzv. pickles
  • konvička slabého čaje / citrónové vody s mátou