Rybí tuk by v našem jídelníčku neměl chybět. Pomáhá totiž tělu v případě mnoha zdravotních problémů, takže zapomeňte na pověstnou povinnou lžičku rybího tuku ve škole a jeho nepříjemnou chuť. Dnes si ho můžete dopřát v mnoha dostupných a chuťově neutrálních podobách.

Rybí tuk je obsažený ve tkáních ryb a obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které velice příznivě ovlivňují zdraví našeho kardiovaskulárního systému a snižují krevní tlak. Nejdostupnějším zdrojem těchto důležitých látek jsou tučné ryby – losos, makrela, tuňák, sardinka, sleď či ančovička. Užívat můžete i některé z řady doplňků stravy, jež jsou na trhu dnes k dostání. Většinou se jedná o želatinové kapsle, v nichž je rybí tuk už zbavený nepříjemného zápachu i nevalné chuti.

Vynikající účinky

Rybí tuk zlepšuje fungování mozku, stav pokožky a chrání před rakovinou. Aktivizuje totiž imunitní systém tak, že je jeho mechanismus schopen zasáhnout proti rakovinným buňkám. U žen zase působí na estrogeny takovým způsobem, aby došlo k omezení produkce látek podporujících růst nádorů. Mezi další výhody rybího tuku patří zlepšení celkové obranyschopnosti organismu a snížení rizika i intenzity alergických reakcí. Poskytuje také prevenci některých očních onemocnění, protože kromě zmíněných kyselin obsahuje vitamin A. Zvyšuje rovněž kvalitu spermií u mužů, pomáhá při tvorbě svalové hmoty a stimuluje růst vlasů.

Rybí tuk a těhotenství

Konzumace rybího tuku v těhotenství má podle odborníků velmi příznivý vliv na matku i její miminko. Těhotné ženy s dostatečným příjmem rybího tuku netrpí tolik bolestmi zad a kloubů, nezvyšuje se jim krevní tlak ani hladina cholesterolu. Dítě zase díky rybímu tuku dosahuje po narození vyššího IQ, lepší koordinace rukou, očí i vyjadřovacích schopností. Omega-3 mastné kyseliny jsou totiž nezbytné pro správný vývoj mozku dítěte před narozením. Konzumace ryb v těhotenství je však také otázkou sporů, protože mořské ryby obsahují rtuť, která může vážně poškodit nervový systém. Nastávající maminky by si kvůli tomu měly hlídat množství snědených mořských ryb, které by nemělo přesáhnout 300 gramů týdně.