Zima a plískanice nás zahnaly do vyhřátých domovů a pryč jsou chutě na salát, zmrzlinu a meloun, které jsme měli v létě. Toužíme logicky spíše po potravinách a nápojích, které nás zahřejí. Podíváme se společně na ty nejlepší.

Asi nejznámější potravinou s prohřívajícím účinkem je skořice. Hned ráno skvěle provoní náš den a zahřeje naše tělo. Napomáhá správnému trávení, rozhýbe metabolismus a vnitřně nás prohřeje. Nasypte si ji třeba na snídaňovou kaši, do ranního kakaa či čokolády nebo smoothie. Nebo si zamlsejte a upečte si skořicové sušenky. Vyhnout se skořici by měly těhotné ženy – pokud tedy už nejsou v termínu či po něm a nepřejí si matku přírodu malinko popostrčit k „akci“.

Zázvor pro jeho specifickou chuť nemusí úplně každý, ale pokud jeho štiplavost snesete nebo dokonce máte v oblibě, máte vyhráno. Zázvor je velmi zdravý, působí protizánětlivě, pomáhá proti nevolnostem, migréně a dokonce dokáže podpořit tělo v boji proti rakovině. Nejvíce prohřívající účinek má zázvor sušený. Pokud jste nachlazení, uvařte si čerstvý zázvorový čaj. Opatrné by při jeho konzumaci měly být osoby s astmatem, aby je zázvor nepodráždil.

Pohanka i pepř

Zahřívací účinky má i pohanka, která obsahuje mimo jiné rutin a je tak skvělá pro naše cévy a žíly. Porcí pohankové kaše se nadopujete manganem, zinkem, selenem, mědí vitaminem B1 a B2, E i C a dalšími prospěšnými látkami. Dalším jejím nezanedbatelným plusem je, že je vhodná i pro ty, kdo nesmějí konzumovat lepek.

K zobání se v zimě dobře hodí sušené ovoce, zejména hrozinky a datle. I ony pomohou zahřát. Pro ty, kdo jsou zvyklí pít hodně zeleného čaje, bude možná vhodné šálek či dva zaměnit za kvalitní černý čaj, protože zelený čaj spíše ochlazuje. Z koření má zahřívací účinky také klasický pepř, jehož ostrou chuť v zimě vyhledáváme přirozeně více. Dobré k zimní konzumaci jsou i vejce a pokrmy z nich, oříšky, mák a z tuků máslo. Z masa má nejvíc zahřívací účinky maso kuřecí a skopové. Velmi vhodné je z masa připravit silný vývar. Ne nadarmo naše babičky silnou slepičí polévkou léčily vše možné. Zázraky polévka neumí, ale při různých slabostech, nachlazeních, vyčerpáních, stavech po nemoci a úrazech vám skutečně s další vhodnou stravou pomůže postavit se na nohy. Příjemný zahřívací účinek je už jako bonus.

A co náš organismus naopak ochladí a v co bychom tedy v zimě měli spíše omezit? Například máta a čaj z ní, citrusové plody, hlávkový salát, olivy či ovocné džusy.