Už šestnáct let se zabývá zdravým životním stylem a svá kila s ní shodila i nejedna celebrita. Teď majitelka nutriční poradny Diet Plan Lada Nosková přichází s jednou novinkou. Vlastně dvěma. Nedávno spustila svou novou on-line poradnu MyDiet.cz a koncem září se na pulty knihkupectví dostane i její první kuchařka nazvaná Štěstí na talíři.

„Klienti se mě tak dlouho ptali, jestli neudělám nějakou kuchařku, až jsem si řekla: Tak jo!“ usmívá se expertka na zdravé hubnutí a dodává: „Kuchařka obsahuje spoustu zdravých, barevných, lákavých jídel, kterými se nemusíte stydět pohostit ani návštěvy.“

Nedávno jste také spustila interaktivní on-line poradnu MyDiet. Přibližte nám, jak funguje…

Díky tomuto programu klienty koučuju na dálku. Oni se do aplikace zaregistrují, vyberou si ze čtyř variant – program zdarma, nebo další tři verze placené, ve kterých už s klienty komunikuju.

V aplikaci MyDiet – najdete úplně všechno. Zaznamenáváte tam co a jak jíte, navádí vás, kolik toho ještě můžete sníst, kolik toho máte vypít, jak by měla nutričně vypadat vaše snídaně, oběd, večeře, graficky hodnotí vaše postupy.

Každému klientovi na míru?

Přesně tak. Každý klient má svůj vlastní účet, do kterého já vstupuju a přes který s ním komunikuju, pravidelně hodnotím jídelníček a radím, co zlepšit.

Také do programu dvakrát týdně vkládám recepty s výpočty kalorií, takže každý klient dostane recept vytvořený jemu na míru. Když se mu bude líbit, může si ho přidat třeba na další den jako oběd. V aplikaci je také nákupní košík, kde pak uvidí všechno, co potřebuje na ten den koupit.

Je toho prostě hodně, co program umí… A já jsem z něho nadšená!

„Jsem propagátorka zdravého hubnutí, jdu cestou nižšího úbytku a pohody.“

Hubnout klienty učíte už šestnáct let. Řekněte, s jakými chybami v oblasti životního stylu se nejčastěji setkáváte?

Těch chyb je mnoho a bohužel jsou pořád dokola opakující se už několik let. Nejzávažnější asi je, že v lidech přetrvává myšlenka: Čím méně budu jíst, tím víc zhubnu. To je samozřejmě hloupost, protože ke štíhlosti je potřeba se projíst. To znamená jíst správně, vyváženě a zdravě.

Téměř polovina mých klientek je vlastně před návštěvou u mě v podvýživě. Jedí málo, třeba jen třikrát denně, porce šidí, nedopřejí si svačiny. Konzumují jen maso a salát – vynechávají základní nezbytné živiny jako jsou sacharidy, nedovolí si vzít banán ani jiné ovoce… Prostě stále dokola.

Je podle vás omyl i to, když se někdo upíná k různým výživovým trendům jako je například raw food, paleo, bio a vegan strava a podobně?

Ano. To je další okruh chyb a omylů, které se okolo výživy točí. Ženám se tu a tam líbí nějaký nápad z výživového směru – něco od veganů, vegetariánů, raw a pak je z toho paskvil, který nemůže fungovat.

A ony jsou z toho zmatené, protože chtějí jíst ty moderní věci, které vidí v hypermoderních časopisech a na webech. Jenže si už neuvědomují, že když je zláká třeba kousek raw dortu, tak do sebe vlastně dostanou kalorickou bombu, která může mít 2000 – 3000 kj.

Opravdu tolik?!

Ano. Protože raw dorty jsou postavené výhradně na vlašských ořechách, datlích, krém je pak z umletých namočených mandlí – to znamená tuk se sacharidem. Za jistých okolností to může při hubnutí fungovat, ale to by k tomu musely jíst celý den jen rajčata a salát.

Prostě jakmile strava nemá jako celek koncepci, správný poměr živin, správnou energetickou nálož, pro hubnutí to prostě nefunguje. A to jsou ta hlavní témata, která s lidmi řeším. Proč jíst sacharidy, maso, proč si dát občas rybu…

Chci, aby moje klientky jedly všechno, aby strava zůstala pestrá a slučitelná s normálním životem. Jsme mámy, potřebujeme občas uvařit guláš, řízek a podobná jídla.

Mluvíte převážně o ženách. Chodí k vám také muži?

Chodí, ale méně. Ročně přijde tak do deseti mužů, žen zhruba šedesát.

Kdo je v hubnutí s Ladou Noskovou disciplinovanější?

To se nedá říct, protože i muži jsou lajdáci. I oni šidí a občas mají pařící chlapské víkendy, což s hubnutím moc nefunguje. Řekla bych, že nejlépe hubne ten, kdo to má v hlavě srovnaný, kdo chce a ví, proč to dělá.

Řekněte, jak vlastně s klientem pracujete? Jak třeba u vás probíhá první konzultace?

V první řadě chci, aby si týden před návštěvou psali, co a jak jedí. Ke mně přijdou s jídelníčkem, ve kterém se snažím zorientovat. Zajímají mě jejich zvyklosti, co a kdy jedí, co nejedí, jestli svačí, jestli snídají doma nebo po cestě do práce…

Potřebuju zjistit, kde to skřípe. A na základě toho navrhnu řešení, ve kterém pro začátek vypíchnu 5 nejdůležitějších bodů, které je potřeba změnit. Většinou to bývá pravidelnost v jídle, pitný režim. Snažím se vysvětlit, co je oběd, jaké má mít správné složky, co je večeře…

Když se jim to líbí, začneme spolupracovat, když je to pro ně moc změn, někdy nepříjemných a nedokážou se s nimi smířit, není to prohra. Jen prostě pro toho dotyčného nenastal ten správný čas.

Kdysi jste v jednom rozhovoru říkala, že nejdůležitější je mít cíl. Jaký cíl v podobě shozených kilogramů je pro tělo nejzdravější?

0,5 až 1 kg týdně. Mí klienti standardně hubnou 2,5 až 3 kila měsíčně. Jsem propagátorka zdravého hubnutí, jdu cestou nižšího úbytku a pohody. Upřednostňuju, aby u mé cesty dlouho vydrželi a dobře se cítili, aby neměli pocity hladu, nebyli nervózní, nepříjemní, podráždění.

Jsou dietní směry, které umí napsat jídelníček, při kterém zhubnete 4 kila i víc měsíčně. Ale co bude potom až s tím jídelníčkem skončíte? Většinou se pak lidi těší na ten den, kdy rozpis hodí do šuplíku a začnou jíst zase jako dřív. A z toho jsou jojo efekty. Moje zkušenost je taková, že čím je hubnutí pomalejší a příjemnější, je také stabilnější.

Takže vlastně učíte lidi správně jíst.

Přesně tak.

Mluvily jsme o omylech ve výživových trendech. Co omyly týkající se potravin samotných?

Tak těch je taky strašná spousta. Hodně to souvisí s trendy. Teď se mnoho lidí snaží jíst bez lepku, přitom nemají od lékaře potvrzenou žádnou potravinovou intoleranci. Takže to je zbytečné, svezou se jen s tím trendem. V každé komoditě bychom našli spoustu mýtů a omylů, které ty ženy buď převzaly, někde vyčetly, někdo jim je poradil.

Proto mým klientům mimo jiné dávám i obecné informace o potravinách. Probíráme vše od jogurtu, přes sýry, šunku, maso, pečivo… Co vás napadne. Vysvětluju jim princip sušiny, jak přistupovat k tukům v sýrech a obecně k mléčným výrobkům, ke kaloriím. Těch témat je tolik, že to brzy bude na nějakou další knihu.

Recepty Lady Noskové jsou zdravé, barevné a lákavé

Je vůbec důležité, aby si lidé při hubnutí počítali kalorie?

Záleží na tom, co člověk od výživy očekává. Ve výživě je to tak trochu matematika. Počítání kalorií je pro lidi, kteří čísla chtějí sledovat, mají v nich pořádek a vědí, co jimi sledují. Pak je ale obrovská škála lidí, kteří tahle čísla nesnáší, nechtějí je sledovat, jsou jim ukradená. Ti se pak musí chytnout nějakého obecného mustru, který praktikuju s mnoha klienty. A to tak, že jim dávám typizované recepty.

Zdravý životní styl není jen o jídle, ale také o pohybové aktivitě, správném spánku, pitném režimu… Co z toho podle vás lidi nejvíc šidí?

Pitný režim. Pro spoustu je řešení nepít, což je špatné řešení. Dalším velkým úskalím je život ve stresu. Ale zase – vše je jen o tom, jak s ním člověk umí pracovat, jak se umí zklidnit. Vždyť není nutné všechno brát vážně, zodpovědně, mnohé věci je možné trochu odlehčit.

Ještě k pitnému režimu. Nedávno jsem sledovala video jednoho kouče, který říkal, že pití je alfa a omega celého života. A že když člověk pije správně, nemusí sledovat co jí, protože tělo si řekne samo, co potřebuje. Souhlasíte s tím?

Upřímně? Jsem úplně alergická na větu: „Tělo si řekne samo.“ Protože narvat do sebe medovník a omlouvat to tvrzením typu: „Byla jsem nervózní, neměla jsem energii, potřebovala jsem cukr…“ To je blbost! Chyba je v tom, že ta žena špatně snídala a špatně svačila, pokud vůbec svačila. A že ten den nesnědla ani kousek ovoce a žádnou vlákninu a měla tak velkou hypoglykemii, že jí bylo lehce ouvej.

Z toho důvodu říkám, že tyhle věty nemám ráda a neuznávám je. A chci, aby se lidi na výživu koukali reálnýma očima a nevymlouvali se na to, co si tělo řekne. Ano, voda je alfa a omega všeho, protože vstupuje do všech metabolických procesů, protože pomáhá detoxikaci a mnoha procesům. Důvodů, proč dobře pít, je hromada. Ale nemyslím si, že se dá na základě výborného pitného režimu hřešit na jídle.

Prostě výživa z mého pohledu je jen suchá matematika. Je určitý výdej a příjem energie, a když tahle čísla budou fungovat jako celek, budete mít ideální váhu, nebudete přibírat, budete se cítit výborně. A nebudete mít chuť na sladké.

A kolik tekutin by měl podle vás člověk denně vypít?

S touhle otázkou se také často setkávám. Ženy v ní bývají zmatené, myslí si totiž, že čím víc, tím líp. A takové ty univerzální rady z časopisů, že tři litry je akorát? Tak to taky nefunguje. I pitný režim je o propočtech. Zjednodušeně řečeno na 10 kg váhy je potřeba vypít 0,3 – 0,4 litry tekutin. Z toho vyplývá, že stokilová žena má jiný požadavek na pitný režim než šedesátikilová.

Ještě poslední otázka. Jaký recept byste poradila člověku, který chce jíst – žít zdravě, přesto by rád občas hřešil?

Počkejte si na mou kuchařku Štěstí na talíři. Najdete v ní i recepty na zdravé hřešení. Vymyslela jsem dezerty, které jsou sladkou tečkou, přitom nutričně vyvážené. I když kuchařka vyjde až koncem září, už teď si ji můžete koupit v předprodeji ZDE.

FOTO: Archiv Lady Noskové