Superpotraviny obsahují výjimečné množství potřebných živin – vitaminů, minerálů, antioxidantů, proteinů a zdravých tuků. Kromě výborného vlivu na naše zdraví však mají mnohé z nich i příznivý vliv na správnou funkci metabolismu. Moringa olejodárná, strom pocházející z podhůří Himalájí, je díky svým vlastnostem a složkám ideálním pomocníkem při hubnutí.

Pokud jde o ztrátu přebytečných kilogramů, je každá rada dobrá. Nevzhledné tukové polštářky na různých místech těla trápí nejen ženy. Kromě zdravého pohybu může věčným dietářům pomoci také vhodná skladba potravin. Některé superpotraviny napomáhají správné funkci metabolismu, urychlují ho, podporují hubnutí, snižují cholesterol, krevní tlak a udržují srdce v perfektní kondici. Pokud hledáte superpotravinu, která vám pomůže rychleji spalovat tuk a účinně zredukovat váhu, seznamte se se zázračným stromem moringa. Je považován za jednu z nejvšestrannějších a neužitečnějších rostlin na světě. Často se o ní hovoří jako o rostlině s nejvyšší koncentrací živin. Původně pochází z Indie, kde je již po tisíciletí používána v ajurvédské medicíně. Časem se rozšířila do celého světa. Dnes tento zázračný produkt přírody s blahodárnými účinky postupně objevuje i západní svět.

Největší chybou při hubnutí je hladovka

Radikálně omezit přísun jídla a stravovat se pouze listy salátu a zrnky rýže. Zásadní chyba, které se všichni dietáři dopouští s vidinou rychlého úbytku na váze a nákupu o dvě čísla menších kalhot, je striktní hladovka. Pokud chceme opravdu a trvale zhubnout, je mnohem důležitější, co jíme, než množství. Správná skladba jídelníčku by měla být vedle fyzické aktivity nedílnou součástí hubnutí. Při jakékoli snaze o redukci váhy je důležité tělu dodávat dostatečné množství živin, aby nás nehonila mlsná, a my jsme se cítili sytí. Není ovšem sytost jako sytost. Kvalita konzumované stravy je také důležitá, protože z takzvaných prázdných kalorií či umělých látek z prefabrikovaných potravin si tělo nic hodnotného nevezme. Moringa představuje zdroj 90 živin a 46 antioxidantů v dokonalé rovnováze, kterou lidské tělo může nejlépe využít a vstřebat.

Vláknina

Velmi důležitou složkou dietního jídelníčku by měla být vláknina. Nízký obsah vlákniny ve stravě vede ke kolísání cukru v krvi a častému pocitu hladu. Udává se, že člověk by měl denně přijmout asi 30 gramů vlákniny. Vláknina nám také pomáhá čistit střeva. Strava s dostatečně vysokým obsahem vlákniny vede k udržení optimální hmotnosti i napomáhá jejímu snížení. S dostatečným množstvím vlákniny ve stravě máme nižší pravděpodobnost onemocnění civilizačními chorobami.

„Běžný konzument denně zkonzumuje pouze 10–15 g vlákniny. Důvodem je přílišná konzumace produktů z bílé mouky, malé množství ovoce a zeleniny, minimální zastoupení luštěnin v jídelníčku a velké množství živočišné stravy,“ upozorňuje výživová poradkyně a autorka několika kuchařek Štěpánka Čápová, která také připravila soubor receptů s využitím moringy ve studené i teplé kuchyni. „Tento nedostatek můžeme zařazením potravin s vysokým obsahem vlákniny, kterou je právě moringa olejodárná.“ Pro člověka jsou využitelné veškeré její části: listy, květy, plody, semena i kořeny. Prodává se v suchém prášku. Ve vysoké kvalitě ji seženete například na Moringamix.cz. Jde o rodinný podnik, který si nechává tuto rostlinu pěstovat na ověřené rodinné farmě na Filipínách, kde ji pěstují bez umělých hnojiv, pesticidů a další nadbytečné chemie.