Vypěstovala jste si bylinky, ale bojíte se, že vám přes zimu nevydrží? Pak je na čase je sklidit a usušit. Tak vám vydrží celou zimu a budete je mít stále po ruce.

Usušit bylinky by měla umět každá žena, která se chce zabývat pěstováním bylinek. Je však důležité znát všechny zásady sušení, jinak se vám může stát, že je sice usušíte, ale ztratí veškerou svou chuť a vůni.

První krok

Před usušením bylinek se z nich snažte dostat všechnu trávu, nežádoucí listy a větvičky i hmyzí larvy, které se drží hlavně na spodní části listů. Bylinky obvykle sušením získají ještě intenzivnější vůni, než když jsou čerstvé. Platí to například u dobromyslu, tymiánu, rozmarýnu, šalvěje či majoránky. Naopak meduňka, máta nebo bazalka bohužel o svou typickou vůni sušením přijdou.

Jak sušit?

Bylinky nesmíte sušit slunci, ale na tmavém, suchém, teplém a hlavně větraném místě. K sušení se nejlépe hodí závěsné sítě přímo určené na sušení bylinek a hub. Rovněž je lze rozložit na čistý bílý papír, nikdy však ne na noviny, jelikož se na ně může dostat tiskařská barva. Bylinky se ale suší i tak, že je k sobě za stonky svážete a pověsíte je na šňůru. Některé bylinky sušením vyblednou, ale jakmile je použijete do pokrmu, získají svou barvu zpět. Teplota v místnosti, kde bylinky sušíte, by se měla pohybovat od třiceti do pětačtyřiceti stupňů. Nesušte je ale v kuchyni, tady je na ně příliš vlhko. Ovšem po usušení si je do kuchyně klidně pověsit můžete.

Které bylinky pravidelně obracet?

Pokud nemáte k dispozici síť na sušení, použijte bedýnku. Dno vyložte papírem nebo plátýnkem a bylinky na něj rozprostřete v tenké vrstvě. Bylinky, které mají silný stonek, květ či listy, častěji obracejte. Rostlinky je třeba sušit pomalu, jinak riskujete, že přijdou o chuť a barvu. Když budou ve větrané místnosti, nebudou vám plesnivět.

Bylinky, které je třeba sušit zvlášť

Nikdy bylinky neoplachujte, jinak vám zplesniví. Jestliže se vám zdají zaprášené nebo jinak znečištěné, jemně je protřepejte. Hodně aromatické bylinky, například rozmarýn, mátu či libeček sušte odděleně od ostatních bylinek.

Už jsou usušené?

Nevíte, jestli už jsou bylinky dostatečně usušené? Pak pro vás máme jednoduchý trik. Jakmile se začnou lámat stonky, máte hotovo. Také by se měly začít kroutit listy, a když bylinku promnete mezi prsty, bude šustit. Rovněž můžete zkusit vložit bylinky do igelitového sáčku, a pokud se do třech hodin neorosí, jsou dostatečně usušené.

Každou bylinku skladujte zvlášť

Na skladování usušených bylinek použijte plechové krabice, tmavé skleněné nádoby nebo plastové krabičky s víkem. Nikdy nepoužívejte plátěný sáček, ten bylinky neochrání před vlhkostí, a ke všemu v něm ztratí aroma. Každou bylinku skladujte zvlášť a na skladovací nádobu si napište její název, a kdy jste bylinku usušila. Používáte-li bylinky pro léčebné účely, záměna bylinek by vám mohla způsobit problém.

Jak dlouho vám vydrží?

Usušené bylinky vydrží až dva roky. Usušené květy ale nevydrží déle než rok. Nikdy bylinky nenechávejte na přímém slunci ani ve vyšších teplotách než je dvacet pět stupňů. Nejvhodnější na skladování je spíž, nesmí v ní být ale příliš vlhko.